top of page

Studenten MBO willen Leidse kunst&cultuursector redden.

Anniko (20), Yassine (20) en Simone (20) hebben allemaal eigen redenen waarom het ze aan het hart gaat dat de kunst&cultuursector in zwaar weer verkeert. En wanneer ze zien dat de Primark, de Action, open mogen blijven, maar de theaters, de muziekplekken, de musea dicht moeten, besloten te gaan staan en de sector in Leiden te helpen.


“Wij zijn studenten van het MBO. En hoe stom ook, van ons wordt vaak verwacht dat we minder met kunst&cultuur hebben. Maar dat is dus niet waar. Wij zijn er onderdeel van. En wij kunnen de sector meer helpen dan ze denken. Want we kunnen bijdragen om het draagvlak voor deze sector juist nu te vergroten. Aangezien de hele sector worstelt met behoefte aan meer inclusiviteit, kunnen we ze misschien daarmee helpen en daardoor projecten ontwikkelen die voor hen en voor ons waardevol zijn en waarmee ze meer budget kunnen krijgen. En wij meer kunst&cultuur,” zo beschrijft het trio hun ambitie. “Corona biedt de mogelijkheid om te laten zien dat we er toe doen en, sterker nog, dat we kunnen bijdragen aan plannen die er toe doen voor hen, voor ons. Corona is voor ons dus een uitermate waardevolle aanleiding om zichtbaar te maken dat we kunnen en willen bijdragen.


“Kunst&Cultuur zijn nodig, om dat wat zich bij ons onder de oppervlakte zit naar boven te laten komen. Kunst helpt als het ware wie je bent, door het ijs te breken,” vertelt Yassine. “Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en altijd was muziek maken, schilderen of tekenen de uitlaatklep om te begrijpen wat er gebeurde en om er wat mee te kunnen doen”, vult Simone aan. “Als ik eerlijk ben”, zegt Anniko, had ik nooit eerder door wat kunst nou eigenlijk allemaal is. Dat het de muziek is waar ik naar luister, dat het de films of series zijn waar ik naar kijk, dat de Leidse Wibar een stukje cultuur is. Ik had er nooit bij stil gestaan, tot nu. En nu besef hoe belangrijk kunst&cultuur is voor wie wij als mens kunnen zijn. Bestaat er iemand die niets met kunst&Cultuur heeft?”



De eerste stap van dit trio is dat ze interviews willen afnemen met kunstenaars uit Leiden. De stukjes worden uitgewerkt om het Leidse draagvlak voor de kunstenaars te vergroten. Daarna willen ze gezamenlijke plannen maken en fondsen aanschrijven. Wie zijn de kunstenaars en waarom doen ze wat ze doen. Inclusiviteit versterken in de kunsten én bijdragen aan autonomie en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. En daarmee een voedingsbodem creeren voor nu en in de toekomst.


De jongeren worden hierin begeleidt vanuit Dadakademia. De nieuwe kunst&filosofie academie in Leiden. Jongeren, kunstenaars en maatschappelijk betrokkenen werken hier samen om een kunst&filosofie academie op te zetten die voor iedereen toegankelijk is en betrokken is bij maatschappelijke thema’s.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page