top of page

Overgang verbeteren van MBO naar HBO

Over de changemaker(s)

Ik ben Sidney

Placeholder.png

Over het project

De POUCA-methode

In het laatste jaar van de mbo-niveau 4 opleiding moet je deze keuze gaan maken wat je na jouw opleiding wil gaan doen. Voor deze keuze sta ik nu ook. Ik heb wel een “vaag” idee voor vervolg. Maar dat is nog niet genoeg om echt richting te kiezen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen over wat jouw vervolgopleiding wordt. Een paar onderwerpen vind ik erg interessant zoals sportkunde, ALO, sport en bewegingseducatie en commerciële sporteconomie. Journalistiek lijkt mij ook erg interessant, bijvoorbeeld sportjournalistiek zoals verslag doen van voetbalwedstrijden en analyse. Op school krijg ik te horen dat we begeleid worden bij de overstap van mbo naar hbo. Dat lijkt fijn. Maar de werkelijkheid valt - eerlijk gezegd - wat tegen. De school doet zijn best, maar het is niet wat we nodig hebben.

Er werd weinig verteld over de opleidingen die er allemaal zijn, hoe we bijvoorbeeld ook om kunnen gaan met de grotere hoeveelheid informatie, etc. De studenten zijn elke dag weinig opgestoken. Ik heb een methode ontwikkeld die volgens mij kan werken. En ik ben aan het onderzoeken of anderen dat met mij delen en kijken of dat beter werkt.

De POUCA-methode!
De pouca methode ziet er als volgt uit.
Profielschets maken student, wie ben je, wat wil je, hoe zie je jezelf later?
Opleidingen voorleggen aan de studenten en studenten leggen aan elkaar opleidingen voor;
Uitleg over wat studenten kunnen verwachten op het HBO;
Concretere begeleiding naar het HBO;
Aandacht voor de jongeren en overdracht van ervaringen. Studenten vertellen elkaar wat ze hebben gedaan om een beeld te krijgen van toekomst en stimuleren elkaar.

De mentor speelt een belangrijke rol van begeleiding van het mbo naar het hbo, vooral om jongeren elkaar aan te moedigen en om mee te denken in mogelijkheden voor de studenten.

Placeholder.png
Placeholder.png
Placeholder.png
Placeholder.png
bottom of page