top of page

Dadakademia, de eerste kunst&filosofie academie in Leiden...

Kunstacademie in Leiden flinke stap dichterbij Kunstenaars of filosofen in de dop kunnen als het goed is aankomend schooljaar in Leiden terecht op de Dadakademia, de rebelse kunst-en filosofieacademie voor iedereen. De gemeente heeft laten weten dit onderwijsvernieuwende concept van sociale onderneming Studio Moio financieel te ondersteunen.  ,,Een heel mooi bericht’’, lacht Nathalie Lecina, directeur van Studio Moio, waar jongeren die ondernemender, creatiever of uitdagender zijn dan het reguliere onderwijs aankan, de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. “Wat heel waardevol is aan Dadakademia dat het een academie van de stad wordt, van ons samen. We bouwen leertrajecten voor jongeren, op maat, gaan lesgeven op scholen, en we willen ook de gewone Leidenaar de mogelijkheid bieden om zich te verdiepen in kunst&filosofie. En dat doen we samen met kunstenaars en filosofen uit de stad.


Voor een kunstacademie in Nederland moet je minimaal een havo-diploma hebben behaald, voor filosofie vaak zelfs vwo. Hierdoor wordt 60 % van de Nederlanders uitgesloten van filosofie&kunsteducatie. Nederland is één van de weinige landen waar kunsteducatie niet breed voor iedereen beschikbaar is. Na een onderzoek naar de behoefte onder de doelgroep en de behoefte van de stad, blijkt dat er aanbod moet komen die we samen met bewoners, jongeren, docenten, filosofen en kunstenaars gaan bouwen en waarbij we van elkaar leren. Niet een docent voor de klas, maar meer zoals skaters leren: van elkaar en met elkaar.”




Jessica Hilhorst, die als beleidsmedewerker Onderwijsinnovatie in de commissie zat die de aanvragen voor onderwijsinnovatiesubsidie beoordeelde, meent dat de Dadakademia goede aanknopingspunten biedt voor de wens om cultuur meer te verbinden met het mbo. ,,Ik ben ervan overtuigd dat mbo’ers veel meer in hun mars hebben op het gebied van kunst&filosofie dan we nu doorhebben.’’ Daarnaast roemde de commissie het feit dat het de Studio gelukt is al zo’n breed netwerk in Leiden op te zetten, gevestigde kunstenaars en filosofen met zich mee te krijgen en partijen al zover hebben gekregen een handtekening onder de samenwerking te zetten. ,,Dat laat zien dat er behoefte en enthousiasme is.’’ Een van de partijen die in zee gaat met Dadakademia is vmbo Da Vinci Lammenschans. Directeur Ivor Bergsma wilt voor zijn klassen Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) en de Internationale Schakelklassen (ISK) meer leven in de brouwerij. ,,De rebelse manier van educatie en het maatwerk spreekt mij aan. Er is behoefte aan creatieve vakken, waar geen woorden nodig zijn om je te uiten. Waar je onderzoek kan doen naar de wereld waar je in leeft, waar je taboes op een niet-moraliserende manier kan bespreken. Te vaak worden CKV-lessen nu gezien als een saai afvinklijstje. Met een beetje schuring is daar veel meer uit te halen. Daag onze jongeren maar uit. Ze hebben veel te vertellen.’’

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page